Aurinkosähkön tulevaisuus Espoossa ja Suomessa

Aurinkosähkön osalta Espoon vuonna 2012 WSP Finlandilla teettämä selvitys toteaa seuraavaa: Aurinkoenergian hyödyntäminen sähkönä on kallista ja nykyisellä sähkön hintatasolla tuotanto Espoossa on taloudellisesti kannattamatonta, vaikka sähkö hyödynnettäisiin paikallisesti ja vältettäisiin sähkön siirtokustannukset.

Näin taitaa asia olla tällä hetkellä, mutta hieman olisi voinut katsoa asiaa myös tulevaisuuteen. Suomessa on toistaiseksi ollut melko kallista asennuttaa aurinkosähköjärjestelmiä. Nykyäänkin osassa tarjouksista on melko lailla katetta mukana ja hinnat ovat voimakkaasti sidoksissa järjestelmän kokoon. Esimerkiksi Fortumin tarjoaman isoimman (3,78 kW) paketin hinta on lähes 3000 €/kW, kun 50 kW:n järjestelmälle Suomessa saa jo alle 2000 €/kW tarjouksia. Saksassa asennettujen alle 100 kW:n järjestelmien veroton keskihinta oli jo alle 1800 € tämän vuoden toisella vuosineljänneksellä.

Oleellista Espoon kaupungin ja sen asukkaiden kannalta olisi selvittää kumpi on kaupungin talouden ja ympäristön kannalta parempi: aurinkolämpö vai aurinkosähkö? Tällä hetkellä en itse omaa varmaa kantaa asiaan, mutta arvelisin että aurinkosähkö kannattaa rakennuksissa, jossa on iso päiväajan sähkön kulutus kesäaikana ja muutoin on aurinkolämpö parempi erityisesti kustannusten osalta.

Aurinkosähköjärjestelmien hinta on tullut hyvin voimakkaasti alas viimeisen 2-3 vuoden aikana ja tällä hetkellä näyttää siltä että hinnan lasku jatkuu, mutta huomattavasti hitaampana. Mikäli aurinkosähköjärjestelmän hinta tulee alas vielä neljänneksen (tasolle 1200 €/kW, kokoluokassa 50 kW) ollaan jo tilanteessa että sähkön tuotantokustannus on vertailukelpoinen verollisen ostosähkön, siirtomaksujen ja verojen kanssa, jotka ovat yhteensä 100-120 €/MWh. Tämä tilanne voi tosin jatkossa muuttua, jos sähkön hinta romahtaa kesäpäivinä myös Suomessa, kun joka puolella Eurooppaa lisätään aurinkosähkön tuotantoa. Tällöin aurinkosähkön tuotanto ei jatkossakaan ole kannattavaa ilman tukea.

Eurooppaan asennettu aurinkosähkökapasiteetti tulee todennäköisesti olemaan vuonna 2020 välillä 150-250 GW, josta reilu kolmannes asennetaan Saksaan.  Kyseessä on erittäin massiivinen tuotantokapasiteetti, joka muuttaa radikaalisti sähkömarkkinoiden toimintaa.

Suomessa verkkoon liitetty aurinkosähkö on tällä hetkellä täysin marginaalisessa asemassa. Suomen energiapolitiikan valtarakenteet hyvin tuntien on helppo ennustaa ettei aurinkosähkö tule saamaan mitään merkittäviä tukia Suomessa seuraavan vuosikymmenen aikana.  Saman voi arvioida koskevan niin Ruotsia kuin Tanskaakin.

Edellä mainitusta huolimatta voi asennetun aurinkosähkön määrä kasvaa yllättävän suureksi niin Suomessa kuin Ruotsissa ja erityisesti Tanskassa. Suomessa kuluttaja on vapautettu sähköverosta oman kulutuksen osalta, jos tuotanto tapahtuu alle 50 kVA:n tuotantolaitoksessa. Koska kuluttaja säästää myös siirtomaksuissa, niin tuotetun aurinkosähkön arvo on tällä hetkellä 80-120 €/MWh ja todennäköisesti enemmän jatkossa, koska erityisesti sähköveron voi arvioida nousevan myös jatkossa.